Ergonomisch thuiswerken doe je zo!

Ergonomisch thuiswerken doe je zo!

Als we spreken over ergonomie, dan denken we al snel aan het vermijden van rugklachten. Zowel de lage rug, middenrug als nek worden immers meer belast als we stilzitten dan we zouden denken. Nu we met z’n allen thuis moeten blijven en telewerken, is een goede visie op ergonomie, ook thuis, dus van groot belang. 
 

Hoe herken je overbelasting? 

De eerste signalen van overbelasting krijgen we uit onze spieren. Hoe langer je stil gaat zitten, hoe minder goed je spieren doorbloed worden en gaan verkrampen. Kies je dan net een positie die je spieren niet leuk vinden, dan komt die verkramping nog sneller en heviger. Een verkramping in je spieren betekent pijn en dat willen we net vermijden. Indien we deze signalen niet oppikken of er niet mee aan de slag gaan, kunnen zich natuurlijk ook nog meer chronische klachten gaan ontwikkelen. Heb je al een voorgeschiedenis van rugproblemen? Wees dan extra voorzichtig! 

Enkele problemen, maar vooral ook hun oplossingen:
  • lang aan één stuk zitten: hou micropauzes! Laat je koffie bijvoorbeeld in de keuken staan en doe om het uur wat stretch oefeningen.
  • veel (tijd) zitten doorheen de dag: Las een actieve middag- en avond pauze in, of doe een ochtendwandeling: meteen goed begonnen.
  • een slechte zithouding: Hoe kan je je zithouding optimaliseren? We zoeken een zo neutraal mogelijk houding waarin je spieren het minst de neiging hebben om te verkrampen. Tip: laat iemand een foto trekken (zijaanzicht) terwijl je zit en ga even door ons onderstaand lijstje.

Hoe kan je je zithouding optimaliseren?


Velen onder ons kunnen nu eenmaal niet anders. We zitten massaal neer doorheen de dag, maar het minste wat we dan kunnen doen is die zithouding optimaliseren. Hier heb je alvast onze tips. 
 
  • schouders ongeveer in 1 lijn boven de heupen of een beetje erachter (liefst ondersteund door je rugleuning)
  • niet doorzakken in de lage rug of bovenrug (maak je rug niet bol)
  • ribben niet naar voor duwen (maak geen holle onderrug)
  • schouders ontspannen laten hangen op de ribben (hef je schouders niet op)
  • oren recht boven de schouders in zijaanzicht (als je recht naar voor kijkt, zou je de bovenrand van je scherm moeten zien)
  • ellebogen in 1 lijn onder de schouders (liefst met je onderarmen ondersteund door armsteunen; dit doe je door je toetsenbord dicht naar je toe te schuiven)
  • toetsenbord los van je scherm plaatsen. Als je met een laptop werkt: je plaatst je scherm best op een hoogte zodat je recht vooruit kijkt naar de bovenrand van je scherm. Idealiter gebruik je een los toetsenbord dat je zo dicht mogelijk naar je toe kan schuiven.

Daag je té comfortabele werkhouding uit!

We proberen het ons met andere woorden met zo weinig mogelijk materiaal toch comfortabel te maken. Gaan we hiermee alle gevolgen van lang zitten van de baan vegen? Jammer genoeg niet. We blijven natuurlijk nog steeds stil zitten. 

We dagen je uit om het jezelf eens wat minder comfortabel te maken… Klinkt niet logisch? Door het jezelf net minder comfortabel te maken daag je jezelf uit om andere posities aan te nemen, wat je houding ten goede komt. Nu je toch thuis bent en geen schrik hoeft te hebben dat iemand raar naar je kijkt hoe je aan het werken bent, kunnen we creatief zijn. Probeer jouw werkhouding uit te dagen door het volgende:
 
  • je telefoontjes al wandelend te doen.
  • te werken in stand: heb je bijvoorbeeld ergens een partytafel staan? Deze zijn meestal ideaal van hoogte.
  • te werken in zit op de grond, bijvoorbeeld aan je salontafel. De meesten onder ons zullen niet comfortabel zitten, wat ervoor zorgt dat je steeds nieuwe zithoudingen probeert en niet stil blijft zitten in dezelfde positie. 
Probeer zo veel mogelijk posities uit! Je bent aan het werken, je bent in beweging en je lichaam leert opnieuw bewegingen en posities aan waarin het misschien al lang niet meer geweest is (behalve in de yoga lessen). Beetje bij beetje zullen deze posities comfortabeler worden en wordt je lichaam terug gezonder!


 
Best of Both Worlds: Waarom Velocity-Based Training (VBT) een Slimme Aanvulling is op 1RM-Training

Best of Both Worlds: Waarom Velocity-Based Training (VBT) een Slimme Aanvulling is op 1RM-Training

Waarom-velocity-based-training-vbt-een-slimme-aanvulling-is-op-1rm-training

lees meer


Impower your breaths

Impower your breaths

Ademhalingstraining bij sporters of Post-Covid: Voor wie, wat, waar,...

lees meer




Begin je met hardlopen? 6 tips om blessures te voorkomen!

Begin je met hardlopen? 6 tips om blessures te voorkomen!

lees meer

Waarom iedereen (eens) yoga zou moeten doen

Waarom iedereen (eens) yoga zou moeten doen

lees meer

Pre-season soccer trainingen

Pre-season soccer trainingen

Het voetbalseizoen 2017-2018 loopt nog maar net op zijn einde of de volgende seizoensvoorbereiding dient zich reeds stilaan aan.

lees meer

Christophe Lepoint (kvk) : vlot herstel

Christophe Lepoint (kvk) : vlot herstel

De revalidatie verloopt voorspoediger dan vooropgesteld.

lees meer

Gary Kagelmacher

Gary Kagelmacher

Ik werk hier elke dag heel hard.

lees meer

Zit-Sta bureau's in de lift

Zit-Sta bureau's in de lift

De verkoop van zit-sta bureaus stijgt. Welke voordelen kunnen we halen uit deze bureaus? Vanwaar komt de stijging?

lees meer

Bekijk alle artikels

"SQUADT is 'on top of physical health'! Wij zijn een team van sportkinesitherapeuten en physical coaches die jou van die vervelende blessure kunnen afhelpen. We coachen je daarnaast ook om op een hoger niveau te geraken en jouw doelen te bereiken! Wij zijn gespecialiseerd in het revalideren van sportblessures en orthopedische problemen. Met andere woorden: het revalideren van spierscheuren, revalidatie na knie/heup/enkel/rug/nek/schouder/... - operaties, voorste/achterste kruisband-scheuren in de knie, enkeldistorsies, schouderluxaties, maar ook met rug- en nekpijn kan je bij ons terecht."