Best of Both Worlds: Waarom Velocity-Based Training (VBT) een Slimme Aanvulling is op 1RM-Training

Best of Both Worlds: Waarom Velocity-Based Training (VBT) een Slimme Aanvulling is op 1RM-Training

 

Krachttraining heeft door de jaren heen een opmerkelijke evolutie doorgemaakt. Van het eenvoudigweg tillen van zware gewichten zonder veel wetenschappelijke begeleiding tot geavanceerde trainingsmethoden die gebruikmaken van technologie en data om atleten naar een hoger niveau te tillen. Een van deze recente ontwikkelingen is de opkomst van Velocity-Based Training (VBT), een benadering die de snelheid van beweging gebruikt om de trainingsintensiteit te reguleren. Maar waarom zou je VBT integreren in je trainingsprogramma als je al jarenlang traditionele 1RM-training doet?


Wat is Velocity-Based Training (VBT)?

VBT is een moderne aanpak binnen krachttraining en powertraining. Het maakt gebruik van technologie, zoals draagbare versnellingsmeters of lineaire transducers, om de snelheid van beweging tijdens oefeningen te meten. Deze snelheidsmetingen bieden waardevolle objectieve gegevens, waarmee coaches real-time aanpassingen kunnen doen in het trainingsplan van atleten.

Bij de klassieke 1RM training, die trouwens nog steeds met succes toegepast wordt, wordt gewerkt met het gewicht dat je in theorie 1x aankan voor een bepaalde oefening en wordt daar een percentage van genomen. Het is een andere manier van krachttraining, maar VBT kan hier perfect mee gecombineerd worden.
 

Waarom VBT Integreren?

Laten we eens kijken naar enkele redenen waarom VBT een waardevolle aanvulling kan zijn op je krachttraining
 
 • Vorm van de dag

  Traditionele 1RM-training, waarbij je met een bepaald percentage van het maximale gewicht dat je aankunt traint, houdt geen rekening met jouw vorm van de dag. Als je een zware trainingsweek hebt, dan zou het kunnen dat je 1RM op die dag een stuk minder is dan op een dag waarop je goed uitgerust bent of dan op de dag waarop je getest hebt.

  Je zou natuurlijk elke keer vooraf aan je training een 1RM-test kunnen doen, maar dat neemt veel tijd in beslag en maakt je tegelijkertijd vermoeider om je snelheidstraining te kunnen uitvoeren.
   

 • Individualisatie van Training

  Iedereen heeft verschillende kracht-niveaus en -doelen. VBT maakt het mogelijk om heel specifiek op explosieve kracht of snelkracht te gaan trainen en individueel te gaan bijsturen. Hierdoor worden je snelkracht-trainingen en explosieve trainingen een stuk efficiënter. Die bijsturing kan bestaan uit het verlichten of verzwaren van gewichten of het aanpassen van het aantal herhalingen op basis van de snelheid van je uitvoering.
   

 • Verbeterde Focus op Snelheid en Kracht

  Voor veel atleten en sporters is snelheid en kracht van cruciaal belang. Denk aan sprinters, gewichtheffers of explosieve sporten zoals basketbal. VBT stelt je in staat om specifiek te trainen op snelheid en kracht, wat gunstig is voor prestatieverbetering.
   

 • Feedback in Real-time

  Een van de grote voordelen van VBT is de mogelijkheid om real-time feedback te krijgen. Met behulp van sensoren en software kun je de snelheid van elke herhaling meten en onmiddellijk aanpassingen maken aan je training. Dit stelt je in staat om je prestaties te volgen en motiveert je om je snelheid te verbeteren terwijl je traint.
   

 • Geavanceerde Periodisering en Variabiliteit

  VBT kan naadloos worden geïntegreerd in geavanceerde periodiseringsschema's. Je kan meer of minder snelkracht of explosieve kracht doen op basis van je doelen of de intensiteit van je trainingsschema. Door gerichter en objectiever op je snelheid te werken kunnen we ervoor zorgen dat je progressie blijft boeken.Conclusie
Dus, waarom kiezen tussen 1RM-training en VBT wanneer je beide kan integreren en de voordelen kan plukken van zowel maximale krachttraining op basis van 1RM als snelheidsgerichte training met behulp van realtime feedback? Het draait allemaal om het bereiken van je doelen op een veilige en effectieve manier. Voeg VBT toe aan je trainingen en ontdek de voordelen zelf!
 

Wil je graag VBT gaan combineren met je huidige krachttrainingsaanpak? Neem dan zeker contact op voor een consult!

Contact opnemen

Impower your breaths

Impower your breaths

Ademhalingstraining bij sporters of Post-Covid: Voor wie, wat, waar,...

lees meer

Begin je met hardlopen? 6 tips om blessures te voorkomen!

Begin je met hardlopen? 6 tips om blessures te voorkomen!

lees meer

Waarom iedereen (eens) yoga zou moeten doen

Waarom iedereen (eens) yoga zou moeten doen

lees meer

Pre-season soccer trainingen

Pre-season soccer trainingen

Het voetbalseizoen 2017-2018 loopt nog maar net op zijn einde of de volgende seizoensvoorbereiding dient zich reeds stilaan aan.

lees meer

Christophe Lepoint (kvk) : vlot herstel

Christophe Lepoint (kvk) : vlot herstel

De revalidatie verloopt voorspoediger dan vooropgesteld.

lees meer

Gary Kagelmacher

Gary Kagelmacher

Ik werk hier elke dag heel hard.

lees meer

Zit-Sta bureau's in de lift

Zit-Sta bureau's in de lift

De verkoop van zit-sta bureaus stijgt. Welke voordelen kunnen we halen uit deze bureaus? Vanwaar komt de stijging?

lees meer

Bekijk alle artikels

"SQUADT is 'on top of physical health'! Wij zijn een team van sportkinesitherapeuten en physical coaches die jou van die vervelende blessure kunnen afhelpen. We coachen je daarnaast ook om op een hoger niveau te geraken en jouw doelen te bereiken! Wij zijn gespecialiseerd in het revalideren van sportblessures en orthopedische problemen. Met andere woorden: het revalideren van spierscheuren, revalidatie na knie/heup/enkel/rug/nek/schouder/... - operaties, voorste/achterste kruisband-scheuren in de knie, enkeldistorsies, schouderluxaties, maar ook met rug- en nekpijn kan je bij ons terecht."