Impower your breaths

Impower your breaths

  • Wat is IMT (Inspiratory Muscle Training)?
Ademhalingstraining doe je om krachtiger en vooral kwalitatiever te kunnen ademen, met het uiteindelijke doel beter te presteren.
Net als de spieren in onze benen en armen hebben we ook inspiratoire spieren (inademingsspieren), namelijk het middenrif en verschillende ‘hulpademhalingsspieren’. Door de kracht en de uithouding van je inspiratoire spieren te trainen, raken ze minder snel vermoeid en zal jij dus minder snel uitgeput zijn.
In wetenschappelijke taal wordt dit de “metaboreflex” genoemd: Wanneer je ademhalingsspieren vermoeid geraken, dan wordt de bloedtoevoer naar je andere spieren afgeremd met prestatieverlies tot gevolg. Dit is een beschermingsmechanisme van je lichaam om de vitale functies (hart, longen, hersenen) te kunnen blijven garanderen. Vandoor ook de naam metabo’reflex’.
 
  • Voor wie?
Eigenlijk kan iedereen, van sedentair persoon tot elite sporter, hier voordelen uit halen.
Onze doelgroep kunnen we in 3 subgroepen opsplitsen:
  1. Sporters en topsporters die sporten beoefenen met een grote respiratoire demand 
Sporten zoals triatlon, hardlopen, boksen, wielrennen, tot de fysieke spelsporten als voetbal en tennis, noem maar op.. dit zijn allemaal sporten die veel vragen van je ademhaling. Het zijn m.a.w. aërobe sporten en hebben een zekere uithoudingscomponent. Hoe sterker je ganse ademhalingsstructuur, hoe minder energie er moet gaan naar je ademhaling tijdens training of wedstrijd. En dan spreekt het voor zich, hoe minder energienood daar, hoe meer energie er over blijft voor je andere spieren, met als resultaat dat je de inspanning langer kan volhouden of intensiever/harder kan afwerken.
 
In de topsport is het altijd uitkijken naar “marginal gains” zoals wij ze noemen. Dit zijn zaken die de atleet kunnen helpen die extra paar (milli)seconden voor te hebben, of net die paar wattages hoger te trappen. Ademhalingstraining kan de atleet hierbij helpen. Het kan het verschil maken tussen finale of geen finale, tussen goud en zilver. Wie een echte winners mentaliteit heeft, slaat deze training best niet over.
 
  1. Post-Covid 
Sinds begin vorig jaar is er een belangrijke doelgroep bijgekomen: mensen die het Coronavirus doorgemaakt hebben en mogelijks longschade opliepen of een verminderd ademhalingsvermogen hebben sindsdien. 
Aangezien Covid de longcapaciteit kan aantasten, merken we bij een aanzienlijk deel van onze patiënten (post-Covid) dat hun inademingskracht en/of longvolume gedaald is. Een deel van deze mensen merkt dit ook tijdens hun dagelijkse activiteiten. Ze zijn bijvoorbeeld sneller buiten adem wanneer ze de trap oplopen of de was uithangen of… Uiteraard is dit een serieuze beperking van de levenskwaliteit. Hierop proberen we in te spelen door de kracht en de uithouding van die specifieke spieren te trainen. Mooie resultaten werden hier reeds mee geboekt. 
 
  1. Post-Covid bij sporters
Het spreekt voor zich dat deze doelgroep baat heeft bij ademhalingstraining. 
(Top-) sporters zullen het wellicht sneller merken wanneer ze 5% ademcapaciteit missen, aangezien ze vaak de ‘ganse tank’ leegroven op weerstandstrainingen. 
Zonder twijfel is het een must om dit na te gaan bij sporters die Covid doormaakten.
 
Uiteraard kunnen ook mensen met longpathologieën hier baat bij hebben, maar deze vallen buiten onze expertise.
 
  • Hoe ga je te werk?
Er bestaan verschillende toestelletjes om hiermee aan de slag te gaan. Je hebt bijvoorbeeld PowerBreathe, AiroFit…
Eerst en vooral is het aangeraden enkele zaken te testen vooraleer je gericht kan gaan trainen. De eerste test is doorgaans de MIP test. Deze doen we om een beeld te krijgen van je maximale inademingskracht (MIP= maximal inspiratory pressure). Deze waarde wordt dan vergeleken met de referentie waarde voor iemand van eenzelfde leeftijd, lengte, gewicht en geslacht. 


Hierna willen we ook een beeld krijgen van het teugvolume per ademhaling en de flow (hoeveel liter je kan verplaatsen per seconde).
Het uiteindelijke streefdoel is het ‘ademminuutvolume’ omhoog krijgen. Dit is een tijdswaarde en wil zoveel zeggen als het aantal liter lucht die je binnenkrijgt per minuut.
Dit is natuurlijk de functionele noodzaak bij een sporter, om op een zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk zuurstof te transporteren naar de spieren.
 

Afhankelijk van welke resultaten je hier behaalt, kan je gericht gaan trainen. De allereerste doelstelling is je eigen target (referentie) waarde halen voor MIP. Hierna kan je dan meer de nadruk leggen op Flow, dus op snelheid van inademing, of meer op Teugvolume, d.i. de hoeveelheid lucht die per ademteug wordt ingenomen.
 
  •  Training en opvolging
Eens de basis er is (aanvaardbare waarden met een goeie techniek), gaan we functioneler (sportspecifiek) trainen. D.w.z. met wisselende accenten per training. Zo kan je bijvoorbeeld trainen in verschillende uitgangshoudingen, in vermoeidheid, met variërende tempo’s werken, enkele wedstrijd specifieke situaties nabootsen …
 
Meestal proberen wij trainingsperiodes van 5 weken in te lassen. Als de techniek goed zit, zien we onze patiënten/atleten terug om de 5 weken om evolutie te meten en bij te sturen waar nodig.
 
Casus: triatleet van 21jr, nationaal niveau, nieuw met PowerBreathe
Doel: prestatie bevordering

Nulmeting 


* Enkele basis parameters van de atleet (geslacht, leeftijd, lengte en gewicht)
* MIP waarde:
actuele (=behaalde) MIP waarde
voorspelde (obv parameters hierboven) MIP waarde
target (=streefdoel) MIP waarde voor een sedentair persoon / sportief persoon / topsporter
 
* Links staat de bijhorende Gauss curve (normale verdeling)
* Aanbevolen weerstanden om mee te trainen



Meting na 5 weken training:

Vooropgestelde waarde voor iemand van zijn geslacht, leeftijd, grootte, gewicht en activiteitsgraad is 186 cmH20. 
Bij de nulmeting haalde hij amper 105, na 10 weken trainen 173!

Mooie progressie, dus intussen verder meer sportspecifiek aan het trainen op zijn ademhaling.




Voor meer info kan u steeds terecht op info@squadt.be 




 
Best of Both Worlds: Waarom Velocity-Based Training (VBT) een Slimme Aanvulling is op 1RM-Training

Best of Both Worlds: Waarom Velocity-Based Training (VBT) een Slimme Aanvulling is op 1RM-Training

Waarom-velocity-based-training-vbt-een-slimme-aanvulling-is-op-1rm-training

lees meer






Begin je met hardlopen? 6 tips om blessures te voorkomen!

Begin je met hardlopen? 6 tips om blessures te voorkomen!

lees meer

Waarom iedereen (eens) yoga zou moeten doen

Waarom iedereen (eens) yoga zou moeten doen

lees meer

Pre-season soccer trainingen

Pre-season soccer trainingen

Het voetbalseizoen 2017-2018 loopt nog maar net op zijn einde of de volgende seizoensvoorbereiding dient zich reeds stilaan aan.

lees meer

Christophe Lepoint (kvk) : vlot herstel

Christophe Lepoint (kvk) : vlot herstel

De revalidatie verloopt voorspoediger dan vooropgesteld.

lees meer

Gary Kagelmacher

Gary Kagelmacher

Ik werk hier elke dag heel hard.

lees meer

Zit-Sta bureau's in de lift

Zit-Sta bureau's in de lift

De verkoop van zit-sta bureaus stijgt. Welke voordelen kunnen we halen uit deze bureaus? Vanwaar komt de stijging?

lees meer

Bekijk alle artikels

"SQUADT is 'on top of physical health'! Wij zijn een team van sportkinesitherapeuten en physical coaches die jou van die vervelende blessure kunnen afhelpen. We coachen je daarnaast ook om op een hoger niveau te geraken en jouw doelen te bereiken! Wij zijn gespecialiseerd in het revalideren van sportblessures en orthopedische problemen. Met andere woorden: het revalideren van spierscheuren, revalidatie na knie/heup/enkel/rug/nek/schouder/... - operaties, voorste/achterste kruisband-scheuren in de knie, enkeldistorsies, schouderluxaties, maar ook met rug- en nekpijn kan je bij ons terecht."