Load management

Load management

Load management is een moeilijk woord voor een heel logisch principe. Hier in de praktijk maken we er met z’n allen dagelijks gebruik van.
Load = belasting, management = sturen, in kaart brengen, organiseren. Load management is dus het in kaart brengen van de belasting op het lichaam en het sturen ervan. Concreet gaat dit over de belasting op onze botten, spieren, pezen,…

Ieder z’n lichaam heeft een bepaalde belastbaarheid (weliswaar voor iedereen anders) en een bepaalde adaptatie mogelijkheid. Als we ons lichaam aan té veel stress/belasting blootstellen, dan is er een grote kans op falen van onze structuren en lopen we bijgevolg groter risico op een overbelastingsblessure. Denk maar aan de typische runner’s knee, jumper’s knee, achillespees problemen, spierscheurtjes… Zonder te veralgemenen, blijken heel veel van deze klachten te kaderen binnen een belasting – belastbaarheid mismatch.

Tijdens de huidige Corona crisis is load management een big issue. Vanwege de competitiestop, de sluiting van sportzalen en het verbod op groepstrainingen, zijn/waren veel mensen op zichzelf aangewezen wat het sporten betreft. De structuur viel weg. Hierdoor zijn veel mensen overmatig beginnen lopen, fietsen, wandelen, noem maar op. Voor de meesten was dit een totaal andere belasting dan ze gewoon waren, zowel het type als volume van de opgelegde belasting. Anderen zijn dan weer helemaal stilgevallen en gestopt met alle activiteit.

In onze praktijk kregen we meer overbelastingsletsels dan ooit binnen. Maar het gevaar is verre van geweken. Nu de Covid gekte stilletjes aan onder controle komt (godzijdank), starten de groepstrainingen en competities terug op. Door de grote trainingsachterstand vliegen velen er als enthousiastelingen opnieuw in met als gevolg dat ze plots 3x meer doen dan de maanden voorheen. Dit is om problemen vragen.
Tim Gabbett, gerenommeerd Australisch sportwetenschapper, deed hier jaren onderzoek naar en kwam uiteindelijk met de ‘sweet spot’ (zie hieronder). De ‘sweet spot’ is het interval waarin de kans op een overbelasting het kleinst is.
Om deze grafiek te kunnen interpreten, moet je de term AC ratio begrijpen. De AC ratio is de Acute  ten opzichte van de Chronische Workload ratio, dit wil zeggen de acute belasting op het lichaam (de belasting van deze week) t.o.v. de chronische belasting (het weekgemiddelde van de voorbije 4 weken) die het lichaam kent. De ‘sweet spot’ is een AC ratio van 0.8 – 1.3. Onder 0.8 en boven 1.3 gaat je risico op een blessure drastisch omhoog. Maw, je trainingen mogen progressief opgebouwd worden, maar niet sneller dan 130% van het gemiddelde van de voorbije weken, daarboven schuilt vooral het grote gevaar! Eenvoudig gesteld blijf je best weg van zowel overtraining (>1.3) als ‘ondertraining’ (<0.8).  Mocht je dus een bepaald doel voor ogen hebben, zoals een halve triatlon, dan bouw je dit best stelselmatig op met de sweet spot in het achterhoofd.

Beknopt samengevat: Stay in the ‘sweet spot’ and you’ll be fine. Als het toch nog te aanlokkelijk blijft om erover te gaan, we’re only one call away!
Bekijk de reportage op WTV
Best of Both Worlds: Waarom Velocity-Based Training (VBT) een Slimme Aanvulling is op 1RM-Training

Best of Both Worlds: Waarom Velocity-Based Training (VBT) een Slimme Aanvulling is op 1RM-Training

Waarom-velocity-based-training-vbt-een-slimme-aanvulling-is-op-1rm-training

lees meer

Impower your breaths

Impower your breaths

Ademhalingstraining bij sporters of Post-Covid: Voor wie, wat, waar,...

lees meer

Begin je met hardlopen? 6 tips om blessures te voorkomen!

Begin je met hardlopen? 6 tips om blessures te voorkomen!

lees meer

Waarom iedereen (eens) yoga zou moeten doen

Waarom iedereen (eens) yoga zou moeten doen

lees meer

Pre-season soccer trainingen

Pre-season soccer trainingen

Het voetbalseizoen 2017-2018 loopt nog maar net op zijn einde of de volgende seizoensvoorbereiding dient zich reeds stilaan aan.

lees meer

Christophe Lepoint (kvk) : vlot herstel

Christophe Lepoint (kvk) : vlot herstel

De revalidatie verloopt voorspoediger dan vooropgesteld.

lees meer

Gary Kagelmacher

Gary Kagelmacher

Ik werk hier elke dag heel hard.

lees meer

Zit-Sta bureau's in de lift

Zit-Sta bureau's in de lift

De verkoop van zit-sta bureaus stijgt. Welke voordelen kunnen we halen uit deze bureaus? Vanwaar komt de stijging?

lees meer

Bekijk alle artikels

"SQUADT is 'on top of physical health'! Wij zijn een team van sportkinesitherapeuten en physical coaches die jou van die vervelende blessure kunnen afhelpen. We coachen je daarnaast ook om op een hoger niveau te geraken en jouw doelen te bereiken! Wij zijn gespecialiseerd in het revalideren van sportblessures en orthopedische problemen. Met andere woorden: het revalideren van spierscheuren, revalidatie na knie/heup/enkel/rug/nek/schouder/... - operaties, voorste/achterste kruisband-scheuren in de knie, enkeldistorsies, schouderluxaties, maar ook met rug- en nekpijn kan je bij ons terecht."